072-5669116

Proefplaatsing biedt kansen

Bij een proefplaatsing werkt een nieuwe werknemer met een uitkering "op proef" bij een bedrijf. Een proefplaatsing biedt kansen, zowel voor de werkgever als voor de werknemer.

Een proefplaatsing duurt 2 maanden. De werknemer behoudt in die periode zijn uitkering. Bij een proefplaatsing kunnen mensen die al lang naar werk zoeken, zich bewijzen bij een nieuwe werkgever. En voor de werkgever is er weinig risico, juist omdat hij de werknemer niet hoeft te betalen tijdens die 2 maanden.

De overheid wil met de proefplaatsing de drempel om met elkaar in zee te gaan wegnemen. Erik van der Spek, senior adviseur kwaliteit en implementatie bij het UWV: "Ook de werknemer neemt een risico. Die laat 2 maanden het beste van zichzelf zien, maar schiet er financieel niets mee op. Daarom willen wij heel duidelijk zijn: een proefplaatsing duurt 2 maanden, maar de intentie om na die periode de werknemer in dienst te nemen moet er zijn."

Een proefplaatsing moet aangevraagd worden bij het UWV en kan niet samengaan met loonkosten dispensatie. Het is voor werkgevers dus verstandig om eerst uit te rekenen welke situatie meer voordeel oplevert. 

Ook als je vindt dat een langere proefplaatsing nodig is (bijvoorbeeld door de gezondheid van de werknemer), dan kan je dat op de aanvraag aangeven. Het UWV beoordeelt dan de reden voor een langere proefplaatsing. Een proefplaatsing kan maximaal 6 maanden duren.

11-03-2019

Sportieve werkgever? Stap op de fiets!

Lees verder
14-02-2019

VIA Vooraf Ingevulde Aangifte inkomstenbelasting activeren

Lees verder
11-02-2019

Hoger nettoloon of valt het tegen?

Lees verder
Blijf op de hoogte