072-5669116

Overname biedt starter goede kansen

De opheffing van gezonde bedrijven en mislukte overdrachten kost de Nederlandse economie jaarlijks, naast omzetderving en kapitaalverlies, zo’n 80.000 banen. Maar uit onderzoek blijkt dat de overnamemarkt groot potentieel heeft voor de starter.

In 2011 staat 3,6% van alle bedrijven (23.535) met personeel te koop en is 6,7% in opheffing (59.000). Leeftijd/pensioen is de belangrijkste oorzaak voor opheffingen en overdrachten. Met een vergrijzend Nederland (34% van de ondernemers in Nederland is ouder dan 50 jaar) is de verwachting dat deze trend zich de komende jaren zal voortzetten en de consequenties dus alleen maar zullen toenemen. Dit alles blijkt uit een onderzoek van dr. Lex van Teeffelen van Hogeschool Utrecht en Kamer van Koophandel Nederland. ‘Het is een Europees probleem; er wordt gevreesd voor een golf aan bedrijven die te koop komen te staan en een groot tekort hebben aan kopers, met een stil pensioendrama als gevolg,’ stelt Van Teeffelen.

Starten door overname
Ondanks het hoge aantal te koop staande bedrijven focussen commerciële partijen en overheid vooral op startende ondernemers. Een gemiste kans, volgens Lex van Teeffelen. ‘Overnemers spelen een belangrijke rol in de economie op het gebied van werkgelegenheid, innovatie, productiviteit en continuïteit,’ aldus Van Teeffelen. Overnemers hebben ook een grotere overlevingskans op de markt dan starters. Na vijf jaar is 96% van de overnemers nog actief, tegenover zo’n 50% van de starters. Tweederde van de overnemers is zo succesvol dat ze omzetstijging realiseren, het klantenbestand vergroten en de winstgevendheid verbeteren. Vorig jaar registreerde de Kamer van Koophandel ruim 134.000 starters. Voor een deel zijn dat potentiële overnemers. ‘We hebben per jaar 45.000 overnemers nodig, die goede support en kans op financiering nodig hebben. Dat zou de Nederlandse economie meer opleveren, want 90% van alle starters neemt geen personeel aan.’
 

Bron: www.accountancynieuws.nl
11-03-2019

Sportieve werkgever? Stap op de fiets!

Lees verder
14-02-2019

VIA Vooraf Ingevulde Aangifte inkomstenbelasting activeren

Lees verder
11-02-2019

Hoger nettoloon of valt het tegen?

Lees verder
Blijf op de hoogte