072-5669116

Nieuwe wet ZZP-ers uitgesteld

De VAR-verklaring voor freelancers en ZZP´ers blijft nog even bestaan. De nieuwe regeling gaat niet op 1 januari 2016 in zoals gepland.

Dat maakte staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën vorige week bekend. De nieuwe opzet waarin de VAR wordt vervangen door modelovereenkomsten per sector wordt voorlopig uitgesteld. De voorbereiding vordert, maar we zijn er nog niet, schrijft Wiebes de Eerste Kamer. Het streven is nu om de VAR per 1 april 2016 te vervangen.

Om als ZZP´er te kunnen werken heb je nu nog een VAR verklaring van de Belastingdienst nodig. Het kabinet wil daar vanaf omdat mensen op papier kunnen werken als ZZP´er maar in de praktijk eigenlijk gewoon in dienst zijn. Dat is lastig te controleren en als het leidt tot problemen, zijn de financiële gevolgen voor de ZZP´er groot.

Modelovereenkomsten ZZP-ers

In de nieuwe opzet gaat de fiscus werken met modelovereenkomsten per sector die ZZP´ers en bedrijven kunnen gebruiken. Bedrijven kunnen zo vooraf zekerheid krijgen over de vraag of de Belastingdienst accepteert dat er geen sprake is van een dienstverband. Is dat er wel, dan moeten er premies worden afgedragen.

03-04-2024

Flexibele arbeidsvoorwaarden, een mooie troef!

Lees verder
15-02-2024

Rouwverlof is maatwerk

Lees verder
11-12-2023

Eindejaarstips 2023

Lees verder
Blijf op de hoogte