072-5669116

Meldplicht Datalekken

Bescherming persoonsgegevens

Op allerlei manieren verzamelen bedrijven persoonsgegevens. Denk aan naam, adres, woonplaats, telefoonnummer en e-mail adres. Maar vaak gaat het nog verder met bijvoorbeeld bankrekeningnummers, bestelhistorie of andere gevoelige gegevens. Dit stelt zowel klanten als bedrijven voor lastige vraagstukken. Burgers hebben het recht te weten waarom en hoe een organisatie de gegevens gebruikt. Bedrijven hebben de plicht om goed met deze gegevens om te gaan. Daarom is de Wet Bescherming Persoonsgegevens in het leven geroepen. Vanaf 1 januari 2016 wordt die wet uitgebreid met de Meldplicht Datalekken.

Meldplicht Datalekken

Alle bedrijven die persoonsgegevens verwerken zijn vanaf 1 januari verplicht om een ernstig datalek te melden aan de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Dat betekent dat alle incidenten die kunnen leiden tot diefstal, verlies of misbruik van gegevens binnen 24 uur gemeld moeten worden.

Wanneer melden?

Of je verplicht bent een lek te melden, hangt af van de ernst. De ernst wordt bepaald door het soort gegevens, maar over het algemeen geldt dat je een lek moet melden zodra de privacy van derden in gevaar is. Bijvoorbeeld als je bedrijf slachtoffer is van cybercrime, maar ook een kwijtgeraakte USB-stick of een gestolen laptop kunnen ernstig genoeg zijn.

Boete

Als je ten onrechte een lek niet meldt, kan de AP een boete opleggen tot € 820.000 of10% van de jaaromzet van je organisatie. Maar je kan ook een boete krijgen als je (bewust) geen maatregelen hebt genomen om een lek te voorkomen.

Wat te doen?

Zorg dus voor een goede beveiliging van je gegevens. Er zijn genoeg organisaties die goede oplossingen bieden wat betreft preventie, bijvoorbeeld InterpartsOnline.nl. Denk aan solide firewalls, antispam diensten, beveiligingstesten, back-ups en nog veel meer. En mocht het onverhoopt toch mis gaan, meldt het dan op tijd.

03-04-2024

Flexibele arbeidsvoorwaarden, een mooie troef!

Lees verder
15-02-2024

Rouwverlof is maatwerk

Lees verder
11-12-2023

Eindejaarstips 2023

Lees verder
Blijf op de hoogte