072-5669116

Krijgt de accountant een sleutelrol in cybersecurity?

Het geheime wapen in de strijd tegen cybercrime? De accountant! Volgens onderzoek van de NBA (beroepsorganisatie van accountants) kan de accountant door zijn natuurlijke controle- en adviesfunctie een belangrijke rol spelen in cybersecurity.

De accountant kan volgens de NBA vooral een rol spelen bij de bewustwording van de digitale risico’s in een organisatie. Het onderzoeken van de betrouwbaarheid en continuïteit van geautomatiseerde gegevens is een wettelijk verplicht onderdeel van het werk van de accountant. Het gaat er dan om of er voldoende awareness bestaat bij bestuurders en te toetsen of cybersecurity de juiste plaats heeft in de organisatie. De rol van de accountant gaat dus verder dan het vaststellen dat bijvoorbeeld schade van een cyber-incident goed in de jaarrekening is verwerkt!

De zwakste schakel

MKB-bedrijven, gemeenten en particulieren zijn steeds vaker het slachtoffer van cybercrime. Ongeveer elf procent van de alle ondernemingen heeft minstens één keer te maken gehad met een cyberaanval, bij MKB-ers is dit zelfs 23 procent. Vaak blijken medewerkers de zwakste schakel in de beveiliging te zijn en worden ze getroffen door bijvoorbeeld phishing. Hierdoor komen onbedoeld vertrouwelijke gegevens vrij.

Pieter de Jong, voorzitter van de NBA, is zich bewust van de menselijke risico’s, maar vertrouwt erop dat bedrijven reageren. ‘Alles beveiligen is onmogelijk. Daarom moet de focus op de kroonjuwelen liggen: de meest vitale data en processen. De mens is vaak de zwakste schakel, dus ook cultuur en gedrag verdienen de aandacht.’

ICT Partner

BG accountants is zich bewust van deze rol, maar wij zijn geen ICT specialisten. Wij werken daarom nauw samen met onze ICT-partner Interparts Online. Waar onze kennis ophoudt, nemen zij het over. Weer een mooi voorbeeld van Samen Ondernemen!

Bron: cmweb.nl

14-10-2021

De MIA en laadpalen

Lees verder
27-09-2021

Voorgenomen besluiten Prinsjesdag 2021

Lees verder
03-09-2021

Afscheid van de NOW, TVL en andere coronasteun

Lees verder
Blijf op de hoogte