Vorig bericht
072-5669116

Samen ondernemen?

Laat je nummer achter, dan bellen we!


Kapitaalverzekering omzetten naar een KEW/BEW of SEW?

Heb je een kapitaalverzekering afgesloten met de bedoeling hiermee je hypotheeklening af te lossen en is dit geen kapitaalverzekering eigen woning? Dan heb je nog tot 1 april 2013 om de verzekering om te zetten naar een kapitaalverzekering-, beleggingsrechtof spaarrekening eigen woning (KEW, BEW of SEW). Maar is dit verstandig?

Deze vraag is eenvoudiger gesteld dan beantwoord. Als de verzekering voor 14 september 1999 is afgesloten en sindsdien ongewijzigd is gebleven, dan valt deze waarschijnlijk in box 3. Je hoeft dan geen belasting te betalen, zolang de waarde minder is dan € 123.428 (€ 246.856 voor fiscaal partners). Omzetting kan zinvol zijn, als de waarde van de verzekering (binnen afzienbare tijd) boven de vrijstelling komt.

Is de verzekering gesloten op of na 14 september 1999 dan is er geen speciale vrijstelling in box 3. Vanaf het moment dat het totale vermogen inclusief deze verzekering meer bedraagt dan € 21.139 (partners € 42.278), moet vermogensrendementsheffing worden betaald. In dit geval kan omzetting naar een KEW, BEW of SEW gunstig zijn. Of omzetting verstandig is, wordt mede bepaald door het antwoord op de vragen of je nog andere kapitaalverzekeringen hebt en of je al eens gebruik hebt gemaakt van een kapitaalsvrijstelling in box 1.

Bezint eer gij begint want is de verzekering eenmaal een KEW, BEW of SEW, dan moet de eigenwoninglening ermee worden afgelost. Je kunt het kapitaal dan niet meer voor andere doeleinden gebruiken. En als je daadwerkelijk wil omzetten: denk er dan aan dat de bank of verzekeringsmaatschappij tijd nodig heeft om dit te kunnen verwerken. Dus wacht niet tot 31 maart met je beslissing.

Maak een afspraak
Wij helpen je graag verder met vragen. Je kunt ons bellen op 072-5669116. Of maak een afspraak.

Afspraak maken

Het laatste nieuws in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief...


 
Nieuws: Prinsjesdag 2018: het hete hangijzer Het is bijna dagelijks in het nieuws: wordt de dividendbelasting afgeschaft of niet? Het kabinet staat nog steeds achter deze maatregel, terwijl de oppositie er fel op tegen is. Lees verder
Contact opnemen Alkmaar: (072) 566 9116

Lisse: (0252) 415 841

Contact
Volgend bericht