072-5669116

Invoering IBAN vertraagd

IBAN

Het kan en mag je niet ontgaan zijn: vanaf 1 februari 2014 gaan alle Europese landen over op dezelfde Europese betaalvormen en incassoproducten. Als gevolg hiervan worden alle rekeningnummers omgezet naar het standaard internationale bankrekeningnummer IBAN. Dit is een onderdeel van de invoering van één Europese betaalmarkt: SEPA (Single Euro Payments Area).


Volgens de Europese Commissie zijn veel bedrijven nog niet klaar voor het nieuwe betalingssysteem. De invoering van het nieuwe Europese betalingssysteem SEPA wordt daarom uitgesteld tot 1 augustus. Officieel wordt de deadline van 1 februari niet losgelaten, maar er wordt wel een overgangsperiode van zes maanden ingesteld. De eurocommissaris waarschuwt dat de invoering van betalingen via IBAN niet nog een keer zal worden uitgesteld. 

De invoering van SEPA moet grensoverschrijdend betalingsverkeer makkelijker maken. Een van de belangrijkste onderdelen van dat Europese betalingssysteem is de IBAN-code. IBAN-rekeningnummers zijn geldig voor de hele eurozone en bestaan uit 18 letters en cijfers.Met de overgangsperiode wil de Europese Commissie verstoringen in het betalingsverkeer voorkomen. Eerder zei De Nederlandse Bank dat in Nederland tussen de 20.000 en 60.000 bedrijven nog niet klaar zijn voor het nieuwe Europese betalingssysteem.

Bij de overgang naar IBAN en SEPA verandert er veel voor bedrijven. Niet alleen bedrijven met internationale betrekkingen, maar ook bedrijven die alleen in Nederland zaken doen. Zo moet iedere ondernemer straks rekening houden met nieuwe rekeningnummers, andere betaalproducten, aangepaste softwarepakketten etc. Wil je weten welke stappen er allemaal ondernomen moeten worden, doe dan eens de ‘IBAN Impact-Check’. Dit is een online hulpmiddel op www.overopIBAN.nl dat bedrijven laat zien welke stappen genomen moeten worden om klaar te zijn voor de overgang op IBAN.
 

14-10-2021

De MIA en laadpalen

Lees verder
27-09-2021

Voorgenomen besluiten Prinsjesdag 2021

Lees verder
03-09-2021

Afscheid van de NOW, TVL en andere coronasteun

Lees verder
Blijf op de hoogte