072-5669116

Hypotheekrente aftrek na scheiding: alles eerlijk delen?

Zolang je samen bent, kan je naar eigen inzicht de aftrekposten — zoals hypotheekrente - verdelen. Maar hoe zit dat als je uit elkaar gaat?

Zolang je fiscale partners bent, mag je de inkomsten uit je eigen woning vrij verdelen voor de heffing van inkomstenbelasting. Zo kan het bijvoorbeeld fiscaal voordelig zijn om alle (negatieve) inkomsten uit je eigen woning aan partner A toe te rekenen en alle gemeenschappelijke bezittingen en schulden aan partner B. Maar wat als je vervolgens gaat scheiden?

Wijziging onderlinge verdeling

Fiscale partners kunnen de onderlinge verdeling wijzigen totdat de aanslag inkomstenbelasting vaststaat. Maar voor een aanpassing is wel instemming van beide partners nodig. Dat geldt ook ná echtscheiding. Bijvoorbeeld als één van de partijen alsnog een deel van de fiscale aftrekpost in de afgelopen jaren toegerekend wil krijgen. Een aanpassing van de verdeling kan dan geregeld worden in het echtscheidingsconvenant. Dat moet juridisch waterdicht zijn, bijvoorbeeld met de hulp van een advocaat of mediator.

Een aanpassing achteraf kan dus, maar de belastingwet eist instemming van allebei de partners, ook ná een echtscheiding!

Bron: Belastingbelangen

14-10-2021

De MIA en laadpalen

Lees verder
27-09-2021

Voorgenomen besluiten Prinsjesdag 2021

Lees verder
03-09-2021

Afscheid van de NOW, TVL en andere coronasteun

Lees verder
Blijf op de hoogte