072-5669116

Herziening belastingstelsel op komst?


Minister van Financiën Dijsselbloem vindt het tijd voor een herziening van het belastingstelsel. Daarbij zouden bijvoorbeeld de lasten op arbeid omlaag kunnen om de werkgelegenheid te stimuleren.


Als arbeid minder belast wordt, moet er op andere terreinen geld binnengehaald worden. Dijsselbloem denkt daarbij aan heffingen op milieugebied en op vermogen. Hij wees er op dat de vorige herziening van de belastingen alweer een tijd geleden is. Ook Minister Asscher (Sociale Zaken) zinspeelde al eerder op een noodzakelijke vernieuwing van het belastingsysteem. Een volgend kabinet zou daarmee moeten komen, maar het huidige kabinet moet de voorbereidingen treffen.

D66 wil bij nieuwe onderhandelingen met het kabinet over de begroting van 2015 de inkomstenbelasting met 1 miljard euro verlagen. Ook de VVD roept het kabinet op om het Nederlands belastingstelsel radicaal te veranderen en versimpelen. Grofweg iedere 10 jaar wordt er een fiscale stelselwijziging doorgevoerd. Maar sinds 2001 is het stelsel niet meer aangepast aan de veranderde samenleving, waarin bijvoorbeeld het aantal zelfstandige ondernemers fors is gestegen.

Belastingen mogen volgens de VVD ook niet langer gebruikt worden om de samenleving te prikkelen, te sturen en te beïnvloeden. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de fiscale prikkels die de keuzes van mensen beïnvloeden. Zoals het wel of niet leggen van zonnepanelen, roken, elektrisch rijden, schulden maken of groen beleggen. ‘Door de wildgroei aan belastingen zijn we het overzicht volledig kwijtgeraakt', aldus VVD-er Zijlstra.

Bron: Accountancynieuws.nl

14-02-2019

VIA Vooraf Ingevulde Aangifte inkomstenbelasting activeren

Lees verder
11-02-2019

Hoger nettoloon of valt het tegen?

Lees verder
30-01-2019

Heb je een Tesla? Zo zit het met je bijtelling!

Lees verder
Blijf op de hoogte