072-5669116

Help, mijn verliezen gaan verdampen!

Ondernemingsverliezen zijn beperkt fiscaal verrekenbaar. Er geldt een termijn van negen jaar waar binnen de verliezen verrekend moeten zijn met winsten uit latere jaren. Dit betekent dus dat fiscaal compensabele verliezen uit 2004 uiterlijk verrekend moeten zijn op 31 december 2013. Is verliesverdamping te voorkomen?

Meest voor de hand liggend is winst te maken in 2013. Dit zal niet altijd meevallen in de huidige tijd. Wellicht kan een verwachte fiscale winst 2014 naar het jaar 2013 gehaald worden.

Een andere mogelijkheid is om activa waarin een stille reserve zit hoger te waarderen (bijvoorbeeld in plaats van waardering tegen kostprijs, waardering tegen de waarde economisch verkeer). Als de fiscus hiermee akkoord gaat, kan de hierdoor behaalde winst afgezet worden tegen de verliezen waardoor verdamping wordt voorkomen.

Fiscaal is het de vraag of een dergelijke vrijwillige herwaardering is toegestaan. Als je voortaan stelselmatig, van jaar tot jaar, de bedrijfsmiddelen waardeert op de werkelijke waarde, moet het fiscaal toegestaan worden. Er wordt dan namelijk niet beoogd om een ‘eenmalig fiscaal voordeel’ te behalen door te herwaarderen en zodoende verliesverdamping tegen te gaan.

Wil jij voorkomen dat compensabele verliezen uit 2004 verdampen? Overleg dan tijdig met ons over de mogelijkheden!

15-04-2019

Mails van BG in de spam? Dit kan je doen!

Lees verder
02-04-2019

Wat zijn de gevolgen voor de BTW bij een no deal Brexit?

Lees verder
11-03-2019

Sportieve werkgever? Stap op de fiets!

Lees verder
Blijf op de hoogte