072-5669116

Gaat Prinsjesdag wel door?

Terwijl de formerende partijen nog druk onderhandelen, is het morgen al Prinsjesdag. Met een demissionair kabinet dat alleen maar "op de winkel past" zal Prinsjesdag dit jaar vooral het in stand houden van de traditie zijn.

Normaal gesproken kondigt de regering op Prinsjesdag het beleid voor het volgende jaar aan. In de Miljoenennota staat wat de overheid aan geld verwacht binnen te krijgen en aan welke plannen zij dit gaan uitgeven. Maar omdat het kabinet demissionair is, zullen er geen grote beleidswijzigingen worden doorgevoerd.

Hoe komt de begroting eruit te zien?

Van de begroting voor 2018 hoeven we dan ook geen spannende dingen te verwachten. De Algemene Politieke beschouwingen zijn dit jaar zelfs geannuleerd. Dat debat kan beter gevoerd worden met het volgende kabinet, dan is er ook meer bekend over de wijzigingen in het beleid.

Die wijzigingen zullen door middel van aanvullende begrotingswetten ingepast moeten worden. Dat moet wel voor 1 januari geregeld zijn, want dan moet de begroting ter goedkeuring naar Brussel. Dat zal niet op alle gebieden lukken vanwege tijdsgebrek. Het verlagen van het eigen risico in de zorg zal het waarschijnlijk niet halen, net als een nieuw Belastingplan. Als die plannen doorgezet worden, zal dat dus pas het volgende kalender jaar zijn.

Waarom gaat Prinsjesdag dan wel gewoon door?

Gewoon omdat het in artikel 65 van de Grondwet staat: "Jaarlijks op de derde dinsdag van september of op een bij de wet te bepalen eerder tijdstip wordt door of namens de Koning in een verenigde vergadering van de Staten-Generaal een uiteenzetting van het door de regering te voeren beleid gegeven."

Prinsjesdag is natuurlijk ook meer dan alleen het aanbieden van de Miljoenennota. Het is een traditie. De koning rijdt in de Gouden Koets van Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal en leest de troonrede voor. Al zal die nu waarschijnlijk ook een ander karakter krijgen. Normaal gesproken blikt de Koning vooruit op het beleid van het kabinet, maar die plannen laten dus nog even op zich wachten.

Het is overigens niet de eerste keer dat Prinsjesdag met een demissionair kabinet plaatsvindt. Voor Rutte is het zelfs al de tweede keer dat hij dit meemaakt. In 2012 was het kabinet Rutte I ook demissionair op de derde dinsdag van september. Als dat maar geen traditie gaat worden!

Bron: nu.nl

15-02-2024

Rouwverlof is maatwerk

Lees verder
11-12-2023

Eindejaarstips 2023

Lees verder
06-12-2023

BG opent 3e vestiging in Den Helder

Lees verder
Blijf op de hoogte