072-5669116

Financieringsproblemen het hoofd bieden

Steeds meer ondernemers krijgen harde klappen te verwerken door de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus. Omzetten dalen drastisch en dan komt vaak ook de liquiditeit in het gevaar. Het is nu zaak om de schade zo veel mogelijk te beperken en in te schatten wat je nodig hebt om deze crisis door te komen. Inmiddels zijn er diverse maatregelen aangekondigd om het MKB te ondersteunen.

LET OP: de sommige maatregelen zijn al weer aangepast, dus lees ook onze update over het noodpakket aan maatregelen!

Werktijdverkorting en uitstel van betaling

Twee belangrijke maatregelen zijn het aanvragen van werktijdverkorting voor werknemers en het aanvragen van uitstel van betaling bij de Belastingdienst. Hierover lees je meer in de volgende artikelen: Werktijdverkorting en het coronavirus en Coronavirus, financiële regelingen voor getroffen ondernemers.

Opties voor de korte en middellange termijn

Mocht dat niet voldoende ruimte geven, dan zijn er meer manieren om je financieringsproblemen het hoofd te bieden. We maken een onderscheid in opties die op korte termijn lucht geven en mogelijkheden om op de middellange termijn wat ruimte te creëren.

Verbetering van het werkkapitaal op korte termijn

  • Aflossingen stopzetten: ga in gesprek met je bank of leasemaatschappij en vraag om uitstel. We merken dat veel van deze partijen door de uitzonderlijke situatie best mee willen denken en bereid zijn om de aflossingen uit te stellen.
  • Huur stopzetten: ga in gesprek met je verhuurder en vraag of je voor een bepaalde tijd geen of minder huur hoeft te betalen.
  • Debiteurenbeheer: geef klanten korting als ze snel betalen of een aanbetaling doen. Bel openstaande debiteuren en probeer te zorgen voor snellere betalingen of (als ze zelf ook financiële problemen hebben) voor deelbetalingen.
  • Voorraad cashen: heb je nog overtollige voorraad liggen? Zorg dan dat je dit omzet in cash. Maak gebruik van social media, doe een mooie aanbieding en zorg zo voor werkkapitaal.
  • Re-lease: heb je net een grote investering gedaan uit eigen middelen? Kijk dan of je dit alsnog kunt leasen om geld vrij te maken.

Opties voor de middellange termijn

  • BBZ aanvragen: Zelfstandige ondernemers die in (tijdelijke) financiële problemen komen waardoor hun voortbestaan in het gedrag komt, kunnen een beroep doen op het Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen (BBZ). Dit is een lening die aangevraagd moet worden bij de gemeente. Hier vind je meer informatie over de BBZ.  
  • Borgstellingskrediet: speciaal voor de gevolgen van de corona-epidemie heeft de overheid de garantstelling voor banken vergroot. Hiermee neemt het risico voor de bank af bij deze vorm van financiering. Je moet wel kunnen aantonen dat je onderneming nog levensvatbaar is. Klik hier voor meer informatie over de BMKB.
  • Leningen herfinancieren: wellicht is het een optie om de looptijd van je lening te verlengen waardoor de aflossingen per keer dalen. Heb je al een deel van je lening afgelost? Dan kun je wellicht bij de bank een verzoek doen om de rente te verlagen, omdat zij al voor een deel zekerheid hebben.

Als dit allemaal niet mag baten…

Lukt het echt niet meer om je belastingen of pensioenverplichtingen te betalen? Doe dan zo snel mogelijk een melding betalingsonmacht bij de Belastingdienst. Hiermee voorkom je dat je bij een eventueel faillissement aansprakelijk gesteld wordt voor de loon-, pensioen- en omzetbelastingschulden van de BV. De melding moet je doen binnen 2 weken nadat de belasting betaald had moeten zijn. Maar wij zullen er alles aan doen om te voorkomen dat het zo ver komt!

14-09-2020

Subsidie via de NOW wordt afgebouwd

Lees verder
14-09-2020

Derde steunpakket: NOW wordt afgebouwd

Lees verder
20-07-2020

Geboorteverlof uitgebreid per 1 juli 2020

Lees verder
Blijf op de hoogte