072-5669116

Dossieropbouw bij ontslag

Het nieuwe ontslagrecht zou het voor werkgevers makkelijker moeten maken om personeel te ontslaan, maar het tegendeel lijkt waar.

Het nieuwe ontslagrecht
Het nieuwe ontslagrecht dat vanaf 1 juli 2015 geldt, werd gepresenteerd als een vereenvoudiging en een besparing voor werkgevers. Het moest makkelijker worden om personeel te ontslaan. In de praktijk lijkt hier niet veel van terecht te komen en heeft het eerder een averechts effect . Het opbouwen van een goed dossier is een must geworden, ook voor MKB-ers.

Ontbinden arbeidsovereenkomst
Functioneert een werknemer niet goed? Of is er sprake van extreemveel ziekteverzuim? Is jullie arbeidsrelatie verstoord? Als de maat vol is, kan je als werkgever besluiten dat je de arbeidsovereenkomst wilt beëindigen. Voor dit soort situaties moet je vanaf 1 juli 2015 verplicht naar de kantonrechter. De kantonrechter accepteert alleen een dossier dat zeer goed en sluitend is opgebouwd. Is dat niet het geval? Dan krijg je een afwijzing van het ontbindingsverzoek. Er is dan geen alternatief meer om ontslag aan te vragen. De enige mogelijkheid is om er samen met je werknemer uit te komen, maar dat stadium ben je dan vaak al gepasseerd.

Welke weg kan je het beste bewandelen?
De drempel om naar de kantonrechter te stappen, is door de strengere ontslagcriteria hoger geworden. Gevolg is dat werkgevers vaak proberen een vaststellingsovereenkomst te sluiten. De omstandigheden bepalen welke weg je het beste kan bewandelen en op welk moment je dit ter sprake moet brengen bij je werknemer.

Hulp nodig?
Wij kunnen samen met jou bekijken wat in jouw geval de beste strategie is. Wij helpen je bij het onderhandelen over een goede vaststellingsovereenkomst, maar ook bij dossieropbouw en de ontslagprocedures. Wil je meer weten? Neem contact op!

Bron: Auxilium

03-04-2024

Flexibele arbeidsvoorwaarden, een mooie troef!

Lees verder
15-02-2024

Rouwverlof is maatwerk

Lees verder
11-12-2023

Eindejaarstips 2023

Lees verder
Blijf op de hoogte