072-5669116

Controle en advies gescheiden

Een accountant die een bedrijf adviseert op financieel en fiscaal gebied, mag niet ook de boeken en jaarrekeningen controleren. Een bedrijf moet bovendien om de acht jaar wisselen van accountant.

Deze twee voorstellen zijn op 14 februari 2012 aangenomen in de Tweede Kamer en gelden voor Organisaties van Openbaar Belang (OOB’s). Het betreft dus alleen grote, beursgenoteerde ondernemingen. Het eigenlijke onderwerp van de debatten was de Wet op het accountantsberoep (de fusie tussen de beroepsorganisaties NIVRA en NOvAA tot NBA), maar daar was nauwelijks discussie over. Deze wet werd dan ook aangenomen. 

Echter de twee bovenstaande aanpassingen op de wet zullen wel grote gevolgen hebben voor de accountantsmarkt bij OOB’s. Het eerste voorstel maakt een einde aan adviesdiensten bij controleklanten: "De accountantsorganisatie die wettelijke controles verricht bij een organisatie van openbaar belang, verricht naast controlediensten geen andere werkzaamheden voor die organisatie." Een beperkt aantal diensten blijft wel toegestaan, onder andere: de controle van tussentijdse rapportages, het bestuursverslag, het corporate governance-verslag, het verslag risicomanagement en het maatschappelijk verslag.

Het tweede voorstel verplicht OOB’s om na acht jaar van controlerende accountant te wisselen. Daarna moet er een afkoelingsperiode van twee jaar zijn, voordat hetzelfde kantoor weer de jaarrekeningcontrole mag doen. Naar verwachting zal deze bepaling pas ingaan op 1 januari 2014. Voor de tussenliggen de periode is een overgangsregeling voorgesteld.

N.B. Dit geldt dus niet voor ZZP-ers en het MKB, het betreft alleen beursgenoteerde bedrijven.
 

08-10-2020

BG accountants naar nieuwe locatie in Lisse

Lees verder
05-10-2020

Aanpassingen 3e steunpakket

Lees verder
05-10-2020

Prinsjesdag 2020

Lees verder
Blijf op de hoogte