Vorig bericht
072-5669116

Samen ondernemen?

Laat je nummer achter, dan bellen we!


BTW correctie zakelijk gebruik privéauto

Rijd je als IB-ondernemer in een auto die voor de omzetbelasting als privéauto is aangemerkt? Dan kan je gedurende het hele jaar de BTW op de kosten van gebruik en onderhoud als voordruk in aftrek brengen, mits je BTW belaste prestaties verricht.

In het laatste aangifte tijdvak moet dan een correctie voor privégebruik worden aangegeven. Vaak worden de zakelijke kilometers in rekening gebracht bij de onderneming. Maak in een dergelijk geval een foto van de kilometerstand per 1 januari en per 31 december van dat jaar. Je kunt dan de werkelijke privé kilometers precies berekenen. De BTW mag dan in verhouding privé – zakelijk worden gecorrigeerd, vaak is deze correctie lager dan de bijtelling.

De correctie voor het privégebruik van zo’n auto is 1,5% van de catalogusprijs en nooit meer dan de daadwerkelijk teruggevraagde BTW. Bij auto’s die voor de BTW als zakelijke auto zijn aangemerkt, moet 2,7% over de catalogusprijs als correctie voor privégebruik in aanmerking worden genomen. Als geen BTW bij de aankoop is afgetrokken, bijvoorbeeld bij een marge-auto, is het percentage ook 1,5%. Dit lage percentage geldt ook voor alle auto's vanaf het vijfde jaar na het jaar waarin de auto in gebruik is genomen.

Als je een km-administratie bijhoudt is het goedgekeurd de BTW aftrek naar rato van het verwachte privégebruik te hanteren. Als het verwachte gebruik vooraf niet bekend is, moet je toch een zo nauwkeurig mogelijke schatting maken, bijvoorbeeld op grond van ervaringscijfers. Een alternatief is om het hele jaar de BTW in aftrek te brengen en in de laatste BTW-aangifte een correctie aan te geven van 2,7% of 1,5% van de cataloguswaarde van de auto. Maar dit is alleen toegestaan als uit de administratie niet het privégebruik van de auto op te maken is. 

Maak een afspraak
Wij helpen je graag verder met vragen. Je kunt ons bellen op 072-5669116. Of maak een afspraak.

Afspraak maken

Het laatste nieuws in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief...


 
Nieuws: Prinsjesdag 2018: het hete hangijzer Het is bijna dagelijks in het nieuws: wordt de dividendbelasting afgeschaft of niet? Het kabinet staat nog steeds achter deze maatregel, terwijl de oppositie er fel op tegen is. Lees verder
Contact opnemen Alkmaar: (072) 566 9116

Lisse: (0252) 415 841

Contact
Volgend bericht