072-5669116

Belastingdienst keurt bijna helft van ZZP contracten af

De Belastingdienst heeft van de afgehandelde modelovereenkomsten voor zelfstandigen, bijna de helft afgekeurd. Sinds de invoering van de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) in mei zijn er een kleine 4.500 modelovereenkomsten binnengekomen. Daarvan is ongeveer de helft nog in behandeling. Van de andere helft zijn er 1.033 afgekeurd en maar 370 modelovereenkomsten goedgekeurd. Bij 814 van de gevallen werd de aanvraag afgebroken.

Tot 1 mei 2017 geldt een overgangsperiode waarbij de Belastingdienst de nadruk legt op voorlichting en implementatie. Meer informatie over de nieuwe Wet DBA is hier te lezen.

Wat moet je doen?

Voor 1 mei 2017 moeten alle opdrachtgevers en opdrachtnemers hun zaken op orde hebben. In de tussentijd geldt een zogenaamde "inspanningsverplichting". Dit houdt in dat je moet kunnen laten zien dat je stappen onderneemt om tot een overeenkomst te komen.

Om je op weg te helpen organiseren wij een informatie-avond over de Wet DBA op dinsdag 8 november 2016 bij Grand Café Koekenbier in Alkmaar. Op deze avond worden de nieuwe regels op een begrijpelijke manier uitgelegd en is er gelegenheid tot vragen stellen. Lees de uitnodiging hier. Het is ook mogelijk om een "overeenkomst van opdracht" voor te leggen en te laten screenen op de criteria die de Belastingdienst hanteert.

Bloedbad

MKB Belangen, noemt de Wet DBA drie maanden na de introductie een bloedbad: "In juli concludeerden we al dat de DBA gefaald heeft. Maar van de cijfers die nu naar buiten zijn gekomen schrikken we enorm". Ook blijkt dat de gemiddelde beoordelingstijd bijna elf weken is, een stuk langer dan het streven van de Belastingdienst van zes weken.

Een woordvoerster van Staatssecretaris Wiebes noemt de kritiek onzin. "Er is absoluut geen sprake van een bloedbad. Er komen nu zaken naar voren waarbij het de vraag is of iemand ZZP-er is of in vast dienstverband. Daar is de Wet DBA precies voor bedoeld".

Bron: NU.nl

07-08-2019

Bijtelling elektrische auto in 2020 naar 8%

Lees verder
11-07-2019

WAB, waar moet je nu al rekening mee houden?

Lees verder
08-07-2019

De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)

Lees verder
Blijf op de hoogte