072-5669116

VAR vervalt per 1 mei, hoe nu verder?

Sinds 1 mei 2016 is de VAR verklaring definitief vervallen. Inmiddels moeten opdrachtgevers en opdrachtnemers gebruik maken van overeenkomsten die door de Belastingdienst zijn opgesteld of beoordeeld. Daarmee krijgen beide partijen duidelijkheid over de arbeidsrelatie en weet de opdrachtgever of er premies afdragen moeten worden. Met deze nieuwe regeling ligt de verantwoordelijkheid dus niet meer alleen bij de ZZP-er, maar ook bij de opdrachtgever.

Keuzevrijheid

De Belastingdienst heeft al een groot aantal modelovereenkomsten op haar site gepubliceerd. Die kan je hier vinden: www.belastingdienst.nl/ozo. Als ZZP-er moet je dus samen met je opdrachtgever zo’n overeenkomsten invullen of een eigen overeenkomst opstellen en die voorleggen aan de Belastingdienst. Je bent overigens niet verplicht om een overeenkomst door de Belastingdienst te laten goedkeuren. Het voordeel van een goedgekeurde overeenkomst is wel dat zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer vooraf zekerheid hebben dat er geen loonheffingen en sociale premies ingehouden of betaald hoeven te worden. Als ZZP-er ben je dan niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen (WW, ZW en WIA) en krijg je dus geen uitkering als je werkloos, ziek of arbeidsongeschikt wordt.

Ondernemerschap

Een goedgekeurde overeenkomst zegt overigens niets over hoe de Belastingdienst de inkomsten van de ZZP-er ziet. Zo moet een zelfstandig ondernemer bijvoorbeeld meerdere opdrachtgevers hebben, een minimaal aantal uren per jaar in de eigen zaak steken, in grote mate zelf bepalen hoe hij zijn werk uitvoert, vervangbaar zijn door een soortgelijke ZZP-er, reclame maken, eigen materiaal gebruiken en niet rondlopen in bedrijfskleding van de opdrachtgever. Pas dan zal de Belastingdienst zijn inkomsten als "winst uit onderneming" zien. Werken volgens een overeenkomst zegt dus alleen iets over de loonheffingen en niets over het ondernemerschap.

Let op

Ook bij een goedgekeurde modelovereenkomst blijft de praktijk doorslaggevend. Als er in de praktijk bijvoorbeeld — in tegenstelling tot wat in de overeenkomst staat - tóch sprake is van een gezagsverhouding, kan de Belastingdienst altijd oordelen dat er alsnog loonheffing moet worden betaald. De opdrachtnemer is dan dus wel verzekerd voor de werknemersverzekeringen, maar heeft geen recht op alle fiscale voordelen van het ondernemerschap.

Zorg daarom dat je voorzichtig bent met het toepassen van de modelovereenkomsten van de site van de Belastingdienst. Deze overeenkomsten zijn gebaseerd ideale opdrachtgevers- en opdrachtnemers, maar in de praktijk loopt het meestal anders. Het is belangrijk dat de overeenkomst reëel is en weergeeft hoe je in de praktijk met elkaar werkt. Het kan dus in sommige gevallen beter zijn om een eigen overeenkomst te maken en die te laten toetsen door de Belastingdienst, dan een modelovereenkomst te gebruiken.

Overgangsperiode

De Belastingdienst wil ondernemers en bedrijven de tijd geven om alles op orde te krijgen, daarom is er een overgangsperiode tot 1 mei 2017. Tot die tijd houdt de Belastingdienst wel toezicht, maar worden er geen sancties opgelegd. In de tussentijd worden schrijnconstructies natuurlijk wel afgestraft!

Bron: Belastingdienst.nl

03-04-2024

Flexibele arbeidsvoorwaarden, een mooie troef!

Lees verder
15-02-2024

Rouwverlof is maatwerk

Lees verder
11-12-2023

Eindejaarstips 2023

Lees verder
Blijf op de hoogte