072-5669116

Aftrek studiekosten vereenvoudigd en beperkt

Als jij of je partner voor eigen rekening een studie volgt met het doel om met de nieuwe kennis en vaardigheden een (hoger) inkomen te behalen, dan kan je een deel van de kosten aftrekken. Vanaf 2013 mag je de volgende kosten aftrekken:

  • Les-, cursus- en examengeld.
  • Leermiddelen als boeken, software, dvd’s of gereedschappen als de kappersschaar voor de leerling-kapper of de hamer voor de timmerman, maar alleen voor zover het opleidingsinstituut deze middelen verplicht heeft gesteld.
  • Promotiekosten zoals de publicatie van het proefschrift en de voorgeschreven kleding voor de promotieplechtigheid.
  • Noodzakelijke beschermingsmiddelen als veiligheidshelm, gehoorbescherming of een stofjas, mits gerelateerd aan de gevolgde studie.

Reiskosten en kosten van levensonderhoud zijn niet aftrekbaar. De kosten voor een computer met randapparatuur zijn ook niet aftrekbaar, zelfs niet als je de studie niet zonder computer kunt volgen. Kosten die uiteindelijk niet voor jouw rekening komen, zoals een te verwachten bijdrage van de werkgever, mag je ook niet aftrekken. Daarnaast moet je op de aftrekbare kosten een bedrag van € 250 per partner in mindering brengen. Je mag per partner niet meer dan € 15.000 per jaar aftrekken. Dit maximum geldt niet voor hen die jonger zijn dan 30 jaar en in een aaneengesloten periode van vijf jaren al hun werktijd besteden aan de studie.

14-02-2019

VIA Vooraf Ingevulde Aangifte inkomstenbelasting activeren

Lees verder
11-02-2019

Hoger nettoloon of valt het tegen?

Lees verder
30-01-2019

Heb je een Tesla? Zo zit het met je bijtelling!

Lees verder
Blijf op de hoogte