072-5669116

ZZP-er mag huur woonhuis aftrekken

Sinds kort is er een einde gekomen aan de jarenlange discussie of een ondernemer de werkruimte in zijn gehuurde woning als ondernemingsvermogen mag bestempelen. De Hoge Raad staat toe dat het huurrecht van de totale woning - waarvan de werkruimte onderdeel is - aangemerkt mag worden als ondernemingsvermogen.

Ondernemer met huurwoning?

Let dan wel op de juiste normering van de aftrekpost! De woning moet namelijk wel voor méér dan 10% van het woonoppervlak voor de onderneming worden gebruikt en de woning moet tot het keuzevermogen behoren. Als dat het geval is, kan het hele bedrag van de huur van de woning als bedrijfslast afgetrokken worden van de winst. Daar staat dan wel weer tegenover dat (vanwege het privégebruik van de woning) er een forfaitair bedrag tot de winst geteld moet worden. De bijtelling geldt ook voor de werkkamer.

De uitspraak van de Hoge Raad gaat specifiek over ZZP-ers die een woning huren van waaruit ook gewerkt wordt. Zij kunnen vaak moeilijk voldoen aan de vereiste van de zogenaamde fiscaal kwalificerende werkruimte om een aftrekpost te genieten over die werkruimte. Staatssecretaris Wiebes heeft laten weten dat er niet gesneden gaat worden in deze aftrekpost zodat ZZP-ers een steuntje in de rug krijgen.

ZZP-er met koophuis?

Dan geldt de regeling niet! De uitspraak van de Hoge Raad geldt overigens niet voor ZZP-ers met een koophuis. Zij kunnen alleen woonkosten aftrekken als hun werkruimte voldoet aan de voorwaarden van een kwalificerende werkruimte (aparte opgang, sanitair en voldoende inkomen verdienen vanuit die werkruimte). De hypotheekrente voor de werkruimte dan is niet fiscaal aftrekbaar en eventuele overwaarde van de werkruimte wordt bij verkoop belast in de onderneming.

03-04-2024

Flexibele arbeidsvoorwaarden, een mooie troef!

Lees verder
15-02-2024

Rouwverlof is maatwerk

Lees verder
11-12-2023

Eindejaarstips 2023

Lees verder
Blijf op de hoogte