Vorig bericht
072-5669116

Samen ondernemen?

Laat je nummer achter, dan bellen we!


Afstempelen pensioen DGA

Door de hogere levensverwachting en slechte beleggingsresultaten hebben veel BV’s niet voldoende vermogen om het toegezegde DGA pensioen te kunnen uitkeren. Het zomaar verlagen van het pensioen is echter niet mogelijk. Dit kan leiden tot een belastingheffing van maximaal 72% over de waarde van het pensioen. Vanaf 2013 komt hier verandering in en wordt het zogenaamde ‘afstempelen’ van DGA pensioen geïntroduceerd. Wat houdt deze regeling in?

Op de pensioendatum mag de BV het pensioen van de DGA verminderen als

  • het vermogen van de BV minder is dan 75% van de benodigde pensioenvoorziening en
  • de onderdekking het gevolg is van slechte beleggings- en ondernemingsresultaten.

Voor al ingegane pensioenen kan tot en met 2015 eenmalig van deze regeling gebruik worden gemaakt. Er moet altijd vooraf toestemming worden gevraagd aan de belastingdienst. De inspecteur zal bij de beoordeling kijken of het dekkingstekort van de BV niet is veroorzaak door dividenduitkeringen of door leningen aan de DGA die niet invorderbaar zijn. Gaat de belastingdienst akkoord, dan wordt de pensioenuitkering verlaagd en dit leidt tot een lagere pensioenvoorziening. Over de verlaging van de voorziening is vennootschapsbelasting verschuldigd tenzij de BV deze vrijval kan wegstrepen tegen verliezen uit de voorgaande jaren.

Bij een onderdekking in de BV van 25% of meer bestaat vanaf 2013 de keuze om vanaf de pensioendatum het oorspronkelijke pensioen uit te keren tot de pot leeg is of een lager pensioen uit te keren. In alle gevallen zal de DGA eventuele schulden aan de BV moeten aflossen. Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheid.
 

Maak een afspraak
Wij helpen je graag verder met vragen. Je kunt ons bellen op 072-5669116. Of maak een afspraak.

Afspraak maken

Het laatste nieuws in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief...


 
Nieuws: Prinsjesdag 2018: het hete hangijzer Het is bijna dagelijks in het nieuws: wordt de dividendbelasting afgeschaft of niet? Het kabinet staat nog steeds achter deze maatregel, terwijl de oppositie er fel op tegen is. Lees verder
Contact opnemen Alkmaar: (072) 566 9116

Lisse: (0252) 415 841

Contact
Volgend bericht