Vorig bericht
072-5669116

Samen ondernemen?

Laat je nummer achter, dan bellen we!


Aanpassing pensioenontslag

Aanpassing pensioenontslagHet is een feit: de AOW-gerechtigde leeftijd zal stapsgewijs verhoogd worden. De eerste aanpassing is op 1 april 2012 ingegaan. Vanaf deze datum gaat de AOW in op de 65ste verjaardag en niet zoals hiervoor op de eerste dag van de maand waarin iemand 65 wordt. Welke gevolgen heeft dit voor de arbeidsovereenkomst?

In veel arbeidsovereenkomsten is een bepaling opgenomen dat de overeenkomst van rechtswege eindigt op de eerste dag van de maand waarin de werknemer 65 jaar wordt. Als dat het geval is, moeten die contracten worden aangepast, want leeftijdsontslag is namelijk alleen toegestaan wanneer de ontslagdatum samenvalt met de datum waarop het recht op de AOW-uitkering ingaat. En die ingangsdatum is dus per 1 april 2012 verschoven naar de 65e verjaardag. Als deze arbeidsovereenkomsten niet worden aangepast, zijn ze vanaf 1 april in strijd met de Wet Gelijke Behandeling op grond van Leeftijd bij arbeid (WGBL). Het is daarom slim om alle arbeidsovereenkomsten te laten eindigen op het moment waarop de norm AOW-gerechtigde leeftijd wordt bereikt. Hiermee is dan gelijk ingespeeld op de verdere verhoging van de AOW-gerechtigde leeftijd in de komende jaren.

Is de overeenkomst niet aangepast aan de nieuwe AOW-ingangsdatum, dan kan de werknemer stellen dat het pensioenontslag nietig is. Is er in een CAO of arbeidsovereenkomst geen pensioenontslagbeding opgenomen, dan loopt je het risico dat de arbeidsovereenkomst ook na het bereiken van de 65-jarige leeftijd gewoon doorloopt. Ontslag is dan alleen mogelijk met wederzijdse goedkeuring of door het aanvragen van een ontslagvergunning. Het is daarom verstandig om nu te kijken hoe dit binnen jouw bedrijf geregeld is en waar nodig aan te passen.

Maak een afspraak
Wij helpen je graag verder met vragen. Je kunt ons bellen op 072-5669116. Of maak een afspraak.

Afspraak maken

Het laatste nieuws in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief...


 
Nieuws: Prinsjesdag 2018: het hete hangijzer Het is bijna dagelijks in het nieuws: wordt de dividendbelasting afgeschaft of niet? Het kabinet staat nog steeds achter deze maatregel, terwijl de oppositie er fel op tegen is. Lees verder
Contact opnemen Alkmaar: (072) 566 9116

Lisse: (0252) 415 841

Contact
Volgend bericht