072-5669116

3 opties voor uitfasering 'Pensioen in eigen beheer'

Het zat er al aan te komen: in maart 2017 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het afschaffen van pensioen in eigen beheer. Vóór 1 juli 2017 moet je een keuze maken wat je doet met de huidige opbouw van je pensioen. Dit betekent dat je als directeur-grootaandeelhouder (DGA) nu nog minder dan drie maanden de tijd hebt om na te denken over de mogelijkheden en een keuze te maken.

Maak vóór 1 juli 2017 je keuze!

De vraag is niet óf je wat moet doen, maar welke van de drie opties je kiest. Je moet niet alleen een keuze maken wat je doet met de huidige opbouw, maar ook hoe je vervolgens je oudedagsvoorziening verder vormgeeft. Het is belangrijk om je (ex)partner bij deze keuze te betrekken, want hij of zij moet daar mee instemmen.

Drie mogelijkheden, welke kies je?

Kort gezegd zijn er drie mogelijkheden:

  • Het opgebouwde pensioen afkopen en gebruik maken van de fiscale korting. Op de fiscale balanswaarde van 2015 wordt dan een korting toegepast in de jaren 2017 (34,5%), 2018 (25%) en 2019 (19,5%)
  • De pensioensopbouw omzetten naar een oudedagsverplichting
  • De huidige pensioenvoorziening bevriezen en in de BV laten staan

Ook als de pensioenuitkeringen al lopen, mag je kiezen voor afkopen of omzetten van de pensioenverplichtingen.

Welke optie is voor jou het beste?

Welke optie je het beste kan kiezen is per DGA verschillend. Dit is onder andere afhankelijk van de opbouw van het pensioen en of er voldoende financiële middelen in de BV aanwezig zijn. Maar ook de gewenste hoogte van je pensioenuitkering en welke vorm van oudedagsvoorziening bij jou past is van invloed (pensioen, vermogen of onroerend goed). Het is dus belangrijk om de komende periode te benutten om een doordachte beslissing te maken.

BG zorgt voor de verdere afwikkeling

Heb je je keuze gemaakt? Dan zorgen wij voor het vervolgtraject. Met veel van onze klanten hebben we al besproken wat de meest gunstige optie is. De komende maanden zullen we dit formaliseren. Bijvoorbeeld door het opstellen van de nodige juridische documenten en notulen voor het beëindigen van de pensioenregeling, het indienen van het verplichte informatieformulier naar de Belastingdienst of het indienen van een verzoek om het extern verzekerde pensioenkapitaal over te dragen naar de BV.

Stel je keuze dus niet uit en bedenk vóór 1 juli 2017 wat het beste bij je past.

Bron: het Ondernemersbelang

03-04-2024

Flexibele arbeidsvoorwaarden, een mooie troef!

Lees verder
15-02-2024

Rouwverlof is maatwerk

Lees verder
11-12-2023

Eindejaarstips 2023

Lees verder
Blijf op de hoogte