072-5669116

Meer openheid over hypotheken

Als het aan demissionair minister De Jager ligt, moeten banken en verzekeraars vanaf 1 januari 2013 openheid geven over de opbouw van hun variabele rentetarief voor hypotheken. Dit is slechts een onderdeel van een pakket aan maatregelen dat De Jager heeft voorgesteld om het vertrouwen van de consument in financiële instellingen te vergroten.Meer openheid over hypotheken

Het vertrouwen van consumenten in financiële instellingen is tot een historisch dieptepunt gedaald. Belangrijke oorzaken hiervoor zijn de woekerpolissen en het feit dat banken niet veel geleerd lijken te hebben van de door hen veroorzaakte kredietcrisis. Banken hebben te veel het eigen belang voor ogen in plaats van het belang van de klant. Wat De Jager betreft gaat dit veranderen en moeten klanten centraal staan. Daarnaast moeten banken en verzekeraars zich bewuster worden van hun cruciale rol in de maatschappij.

Naast het geven van inzicht in de opbouw van de variabele hypotheekrente worden de volgende maatregelen voorgesteld:

  • Bij aflopen van de rentetermijn minimaal drie maanden van te voren een aanbieding
  • Geen onderscheid in tarief tussen bestaande klanten die hun hypotheek verlengen en nieuwe klanten
  • Verbod op afsluitprovisie bij een hypotheek
  • Verplichte beroepseed voor bankiers en verzekeraars

De consumentenbond en de NVM zijn blij met het pakket aan maatregelen, maar hopen ook dat het gebrek aan concurrentie wordt aangepakt. In de praktijk blijkt er volgens hen slechts één grote hypotheekaanbieder te zijn, die dus ook de prijs van de hypotheken bepaalt.

08-10-2020

BG accountants naar nieuwe locatie in Lisse

Lees verder
05-10-2020

Aanpassingen 3e steunpakket

Lees verder
05-10-2020

Prinsjesdag 2020

Lees verder
Blijf op de hoogte