072-5669116

Nieuwe richtlijn voor betalingsverkeer MKB

Als overheden en bedrijven rekeningen op tijd gaan betalen, is dat een enorme stimulans voor het economisch herstel. Dat zegt MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer waarin zij partijen oproept om de Europese richtlijn over de bestrijding van betalingsachterstanden snel te behandelen. Het komt nu te vaak voor dat een ondernemer zijn rekeningen te laat betaald krijgt waardoor financiële problemen ontstaan.

Als de nieuwe richtlijn wordt aangenomen, dan krijgt de debiteur bij te laat betalen automatisch een boete van 40 euro en een rentepercentage van 8 procent over het factuurbedrag voor de kiezen. Ook komt er meer uniformiteit tussen de verschillende Europese lidstaten, wat de handelstransacties over de grens ten goede komt. De ondernemer komt hierdoor in een sterkere positie en de debiteur wordt aangespoord om op tijd te betalen.

‘Het is hard nodig dat er strengere regels komen om op tijd te betalen,’ zegt MKB-Nederland. ‘MKB’ers hebben al weinig middelen om nieuwe opdrachten zelf voor te financieren. Als rekeningen dan ook nog eens te laat worden betaald, dan zet dat de rem op de bedrijfsvoering.’

MKB-Nederland riep al eerder via de actiewebsite www.snellerbetalen.nl gemeenten op om hun betaalgedrag te verbeteren. Door de ranglijsten die op deze website werden gepubliceerd, hebben veel gemeenten het verbeteren van hun betalingstermijnen op de agenda gezet. Hoewel er in verschillende gemeenten verbetering te zien is, lappen nog teveel lokale overheden de termijn van 30 dagen aan hun laars. Ondernemers vinden dit onbegrijpelijk, vooral omdat de overheid aan de andere kant via garantieregelingen als de BMKB en de GO de financieringsbehoefte van het MKB probeert te stimuleren.

Bron: www.accountancynieuws.nl
08-10-2020

BG accountants naar nieuwe locatie in Lisse

Lees verder
05-10-2020

Aanpassingen 3e steunpakket

Lees verder
05-10-2020

Prinsjesdag 2020

Lees verder
Blijf op de hoogte