072-5669116

Eenvoudiger schenken aan kinderen voor aankoop eigen huis

De nieuwe regels voor hypotheekverstrekking maken het er voor starters op de woningmarkt niet makkelijker op. Voor veel ouders is dit aanleiding om hun kinderen financieel op weg te helpen bij de aankoop van een woning. Maar hoe zit dat ook al weer?

Ouders mogen bij een schenking aan kinderen tussen 18 en 35 jaar eenmalig gebruik maken van een verhoogde schenkingsvrijstelling van € 24.144 (in 2012). Deze vrijstelling kan worden verhoogd tot € 50.300 onder de voorwaarde dat het kind het meerdere bedrag van € 26.156 gebruikt voor de aankoop van een eigen woning of voor aflossing van een eigen woningschuld. Vanaf dit jaar is voor deze hoge schenking geen notariële akte meer nodig. Toch is het wel verstandig om de schenking schriftelijk vast te leggen en daarin op te nemen dat de schenking is gedaan onder de uitsluitingsclausule. Eventueel kan de schenking ook herroepelijk worden gemaakt.

Voor welke schenkingen moet je dan nog wel naar de notaris? Dat is de schenking met hoge vrijstelling in het kader van een dure studie. Verder ook de zogenaamde schenking des doods, waarbij ouders een bedrag schuldig erkennen aan hun kinderen, welk bedrag opeisbaar is bij overlijden van de ouders. De Hoge Raad heeft wederom bevestigd dat hier wél een notariële akte voor nodig is.
 

14-10-2021

De MIA en laadpalen

Lees verder
27-09-2021

Voorgenomen besluiten Prinsjesdag 2021

Lees verder
03-09-2021

Afscheid van de NOW, TVL en andere coronasteun

Lees verder
Blijf op de hoogte