072-5669116

Ondernemingsvorm

Onder de bedrijfsvorm wordt de rechtsvorm van een onderneming verstaan. Misschien weet je het nog van de economie-les op school? Zo is er bijvoorbeeld de eenmanszaak, de maatschap, de V.O.F., de B.V. en de Vereniging of Stichting

De rechtsvorm van een bedrijf is de juridische vorm waarin de onderneming gegoten is. De eenmanszaak is de eenvoudigste bedrijfsvorm. Deze is makkelijk en snel op te richten. Maar bij de eenmanszaak is de eigenaar ook privé aansprakelijk voor eventuele winsten of verliezen.

Bij complexere rechtsvormen ben je vaak niet meer privé aansprakelijk, maar is er een groter onderscheid tussen de onderneming en de eigenaren of de bestuurders. Veel startende ondernemers zullen beginnen met een eenmanszaak. Maar als de zaken goed gaan wordt het op een gegeven moment fiscaal en juridisch interessant om over te gaan naar de B.V.. Bijvoorbeeld als er personeel in dienst komt. Waar dat omslagpunt ligt bekijken we graag samen met jou.

Maar als je start met een onderneming waar je veel eigen vermogen in investeert, via internet verkoopt, een idealistische inslag hebt, of internationaal gaat werken, dan zijn andere bedrijfsvormen weer interessant. Voor iedere rechtsvorm gelden bepaalde rechten en plichten. In de wet is bijvoorbeeld de aansprakelijkheid vastgelegd en de verplichting om al dan niet de jaarresultaten te publiceren. Wij kijken graag samen met jou welke ondernemingsvorm het beste bij jouw onderneming past!

Eenmanszaak

Dit is de eenvoudigste rechtsvorm om op te richten. Je schrijft je in bij de Kamer van Koophandel en je hebt een bedrijf. Helaas ben je als privé persoon volledig aansprakelijk voor ondernemersschulden. Startende ondernemers beginnen vaak in een eenmanszaak, maar ook ZZP-ers en freelancers kunnen in deze rechtsvorm eenvoudig en fiscaal voordelig hun onderneming voeren.

Naar boven

V.O.F.

Als je samen met een zakenpartner een bedrijf wil starten, dan kan je een Vennootschap Onder Firma oprichten. Eigenlijk is dit een eenmanszaak maar dan met twee of meerdere personen of partijen. Je bent beiden als privé persoon volledig aansprakelijk voor ondernemersschulden of privé schulden van de ander. Als het resultaat beperkt blijft, is een V.O.F. een prima rechtspersoon om vanuit te ondernemen.

Naar boven

Maatschap

Dit is een samenwerkingsvorm waarin je veelal kosten en opbrengsten met meerdere personen of partijen deelt. Denk bijvoorbeeld aan een tandarts- of dokterspraktijk met meerdere artsen die doen dit vanuit een maatschap. Maar ook voor bijvoorbeeld een ontwerper en een tekstschrijver die samen een kantoorruimte huren kan een maatschap handig zijn.

Naar boven

B.V.

Als je een onderneming hebt opgezet en je gaat personeel aannemen, dan kan het verstandig zijn om een B.V. op te richten. Op deze manier kan je de aansprakelijkheid afdekken op je privé situatie. Maar er zijn ook andere redenen om een B.V. op te richten, bijvoorbeeld als je veel verdient, dan is een B.V. fiscaal aantrekkelijker. Sinds 1 oktober 2012 bestaat de Flex B.V. en kun je al vanaf € 1 een B.V. oprichten. Het is hierdoor eenvoudiger geworden een B.V. op te richten, maar het gebruikelijk loon voor deze Flex B.V. is € 45.000 per jaar. Je moet dus aardig wat winst maken om dit loon terug te verdienen. Meer over de Flex B.V. lees je hier.

Naar boven

Holding

Een holding is een B.V. die wordt opgericht tussen de DGA en de werkmaatschappij om het overtollige geld, onroerend goed en eventueel pensioen veilig te stellen als de werkmaatschappij failliet zou gaan. Eventuele overwinst - maar ook overtalling box 3 vermogen - kan ook in de holding worden gestald. Dit kun je dan weer aan jezelf lenen om bijvoorbeeld een hypotheek over te nemen van een externe bank, een boot te kopen of een lening aan familie te verstrekken!

Naar boven

Stichting of vereniging

Dit is een rechtspersoon voor non-profit instellingen. Denk aan een sportvereniging, vereniging van eigenaren, welzijnsorganisatie of een stichting die een bepaald doel voor ogen heeft zonder winstoogmerk. Veel stichtingen ontvangen subsidies van gemeente of overheid. Daar tegenover staat dat er bepaalde eisen worden gesteld aan de verantwoording en de manier waarop deze gegevens worden vastgelegd. Bij een vereniging van eigenaren met vele belanghebbenden zorgen wij voor een heldere en transparante jaarrekening.

Naar boven

Blijf op de hoogte