072-5669116

Wet DBA uitgesteld

Naar aanleiding van de tweede voortgangsrapportage over de Wet DBA van Staatssecretaris Wiebes, is besloten de invoering van deze wet uit te stellen tot 1 januari 2018. De Tweede Kamer ziet in dat er op dit moment nog te veel onrust heerst. Opdrachtgevers zijn huiverig om ZZP-ers in te huren en ZZP-ers zijn bang hun opdrachten kwijt te raken.

Wat gebeurt er de komende tijd?

  • De belastingdienst zal dit jaar en het komende jaar geen boetes uitdelen of naheffingen opleggen als er onbedoeld fouten worden gemaakt in de modelovereenkomsten. Tenzij er duidelijk sprake is van kwade wil en er echt een werkgevers-werknemersrelatie heerst.
  • In de tussentijd gaat het kabinet bekijken hoe begrippen als ‘vervanging’ en ‘gezag’ aangepast moeten worden zodat de wetgeving duidelijker wordt.
  • Over de vraag wanneer de (model)overeenkomsten echt nodig zijn, is helaas nog geen duidelijkheid.

Schriftelijke afspraken blijven noodzakelijk

Het uitstel betekent niet dat je nu niets hoeft te doen. Het blijft belangrijk dat je duidelijke schriftelijke afspraken maakt met je opdrachtgever of met de ZZP-er! Maak bijvoorbeeld altijd afspraken over (tussentijdse) beëindiging van de overeenkomst, de aansprakelijkheid, het afsluiten van de beroepsaansprakelijkheidsverzekering, geheimhouding, betaling(stermijnen) en mogelijk afspraken over intellectueel eigendom. Met afspraken op schrift, kun je lastige conflicten met elkaar of met de Belastingdienst uit de weg blijven!

03-04-2024

Flexibele arbeidsvoorwaarden, een mooie troef!

Lees verder
15-02-2024

Rouwverlof is maatwerk

Lees verder
11-12-2023

Eindejaarstips 2023

Lees verder
Blijf op de hoogte