072-5669116

Transitievergoeding, 5 vragen

Waarom de transitievergoeding?

Transitievergoeding is bedoeld voor werknemers die niet langer in dienst zijn om het zoeken naar een nieuwe baan makkelijker te maken. De vergoeding wordt betaald door de ex-werkgever en kan gebruikt worden voor scholing, outplacement of gewoon om de periode tussen twee banen te overbruggen. De transitievergoeding is onderdeel van de Wet Werk en Zekerheid en geldt vanaf juli 2015.

Voor wie is de transitievergoeding?

Werknemers hebben recht op transitievergoeding als het om onvrijwillig ontslag gaat. Bijvoorbeeld als de dienstbetrekking eindigt door ontslag na toestemming van UWV of door de kantonrechter. Werknemers moeten dan wel 2 jaar of langer in dienst zijn geweest. Een werknemer heeft ook recht op de vergoeding als hij zelf ontslag neemt door ernstig verwijtbaar handelen van de werkgever.

Wanneer heeft een werknemer géén recht op transitievergoeding?

De transitievergoeding geldt in principe bij iedere vorm van onvrijwillig ontslag, maar er zijn uitzonderingen. Zo heeft een werknemer geen recht op transitievergoeding als:

  • het ontslag aan zijn eigen gedrag te wijten valt, bijvoorbeeld bij disfunctioneren
  • hij onder de 18 jaar is en maximaal 12 uur werkt
  • hij de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt op het moment van ontslag
  • de werkgever failliet is of in de schuldsanering zit

Hoe bereken ik de hoogte van de transitievergoeding?

De hoogte van de transitievergoeding is makkelijk zelf uit te rekenen en hangt vooral af van het aantal dienstjaren:

  • per dienstjaar krijgt de werknemer een derde maandsalaris als vergoeding
  • vanaf het tiende dienstjaar ontvangt de werknemer een half maandsalaris per dienstjaar

De maximale transitievergoeding is € 75.000,00. Wie jaarlijks meer dan dat verdient, krijgt maximaal 1 jaarsalaris als transitievergoeding, ongeacht het aantal jaren waarin diegene in dienst is geweest.

Wat als ik als werkgever in de problemen kom door het betalen van een transitievergoeding?

Dan kan je de vergoeding in termijnen betalen. Maar dan moet er wel sprake zijn van een situatie waarbij de betaling van de vergoeding in één keer jou als werkgever in ernstige financiële problemen brengt. Betaling in termijnen mag je over maximaal zes maanden spreiden. Deze periode gaat een maand nadat de arbeidsovereenkomst is geëindigd in en je bent als werkgever rente verschuldigd over het deel van de transitievergoeding dat nog niet betaald is.

In het geval van een doorstart moet je er als werkgever rekening mee houden dat als je werknemers overneemt uit een failliete boedel, ook alle dienstjaren van voor het faillissement meetellen. Dit heet het zogenaamd opvolgend werkgeverschap. Als je vervolgens toch moet overgaan tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst dan ben je dus wel een transitievergoeding verschuldigd over alle voorgaande dienstjaren.

Bron: Auxilium en IPA-ACON groep

15-02-2024

Rouwverlof is maatwerk

Lees verder
11-12-2023

Eindejaarstips 2023

Lees verder
06-12-2023

BG opent 3e vestiging in Den Helder

Lees verder
Blijf op de hoogte