072-5669116

Slapend dienstverband mag

Als je een contract wilt beëindigen met een werknemer die minstens twee jaar in dienst is geweest, moet je volgens de Wet Werk en Zekerheid een transitievergoeding betalen. Dit geldt ook voor werknemers die al twee jaar arbeidsongeschikt zijn! Voor werkgevers is dit vaak ongunstig en dus reden om langdurig zieken in dienst te houden.

Slapend dienstverband

Bij een slapend dienstverband wordt de arbeidsovereenkomst met de zieke werknemer niet beëindigd en hoef je dus geen transitievergoeding te betalen. Omdat je na twee jaar ziekte ook geen loon meer hoeft door te betalen, is dit vaak de voordeligste optie voor werkgevers. Maar het is de vraag of deze manier van ontduiken van transitievergoeding toegestaan is.

Uitspraak van het Hof

Het Hof heeft onlangs geoordeeld dat een werkgever niet verplicht is om een werknemer na twee jaar ziekte te ontslaan. Ook als de werkgever het dienstverband alleen maar in stand houdt om de transitievergoeding te omzeilen, is er volgens het hof geen sprake van ernstig verwijtbaar handelen of nalatigheid.

Risico’s slapend dienstverband

Het is dus toegestaan om een werknemer slapend in dienst te houden. Maar aan zo’n slapend dienstverband zijn wel weer andere risico’s verbonden. De werknemer kan herstellen en weer aanspraak maken op zijn werk. Maar ook als de werknemer niet herstelt en je later toch afscheid wilt nemen, is de transitievergoeding alleen maar opgelopen. Zorg er daarom voor dat je altijd een zorgvuldige afweging maakt!

Reparatiewetgeving

Inmiddels heeft Minister Asscher op de uitspraak van het hof geregeerd met de aankondiging van reparatiewetgeving. Het kabinet is al bezig met een plan om een compensatie toe te kennen aan werkgevers die na twee jaar ziekte een transitievergoeding moeten betalen.

Bron: Auxilium 

03-04-2024

Flexibele arbeidsvoorwaarden, een mooie troef!

Lees verder
15-02-2024

Rouwverlof is maatwerk

Lees verder
11-12-2023

Eindejaarstips 2023

Lees verder
Blijf op de hoogte