072-5669116

Gelijke rechten payrollers

De arbeidsvoorwaarden van flexibele en vaste werknemers worden gelijkgetrokken. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) komt binnenkort met een wetsvoorstel dat dit mogelijk moet maken.

Met dit voorstel komt Asscher tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer. Die steunde vorig jaar een motie van de PvdA daarover. Kern van het plan is dat mensen met een flexibel contract, zoals payrollers, net als mensen in vaste dienst ook recht krijgen op bijvoorbeeld scholing of kinderopvang.

Payrollers werken vaak langdurig bij een bedrijf maar zijn niet in dienst bij een werkgever. Ze staan op de loonlijst van een payrollbedrijf. Asscher kondigde al eerder aan dat het Rijk zelf het aantal payrollers terugbrengt, maar gemeenten en bedrijven maken er nog veel gebruik van. Asscher wil payrolling niet verbieden maar hij wil "wel duidelijk maken dat je als werknemer, als payroller of met een vast contract, recht hebt op bescherming tegen willekeur bij ontslag en recht hebt op dezelfde arbeidsvoorwaarden".

De minister is al langer bezig om de verschillende rechten tussen werknemers te verkleinen. Vanaf januari dit jaar is de ontslagbescherming al gelijkgetrokken tussen de werknemers en vanaf juli geldt dat ook voor de ontslagvergoeding. Mensen met een tijdelijk contract hebben dan recht op een ontslagvergoeding als ze minstens twee jaar in dienst zijn geweest en de arbeidsovereenkomst is geëindigd op initiatief van de werkgever.

Bron: ANP

15-02-2024

Rouwverlof is maatwerk

Lees verder
11-12-2023

Eindejaarstips 2023

Lees verder
06-12-2023

BG opent 3e vestiging in Den Helder

Lees verder
Blijf op de hoogte