072-5669116

Aanzegverplichting bij tijdelijk contract

Heeft een medewerker een contract voor bepaalde tijd van 6 maanden of langer? Dan moet je uiterlijk één maand voor het einde van het contract schriftelijk laten weten of het contract verlengd wordt. Deze regeling staat bekend als de aanzegverplichting.

Wat houdt de aanzegverplichting precies in?

De aanzegverplichting houdt in dat je als werkgever verplicht bent om minimaal een maand voor de einddatum van een tijdelijk contract schriftelijk te melden of je de arbeidsovereenkomst wilt verlengen of niet. Dit geldt niet voor contracten van minder dan zes maanden of voor tijdelijke contracten voor de duur van een project. De bedoeling van de aanzegverplichting is om werknemers in de gelegenheid te stellen tijdig op zoek te gaan naar een andere baan.

Aanzeggen: hoe en wat?

Als werkgever ben je dus verplicht om tijdig en schriftelijk aan te zeggen. In de praktijk betekent dit dat je ook per e-mail mag aanzeggen of zelfs in het arbeidscontract een aanzegbepaling mag opnemen. Ook als je van plan bent om het tijdelijke contract te verlengen, ben je verplicht om dit schriftelijk en minimaal een maand voor de einddatum te melden. In dat geval moet je ook meteen aangeven onder welke voorwaarden je de arbeidsovereenkomst wilt verlengen.

Sanctie: de aanzegvergoeding

Als je niet op tijd aanzegt, heeft de werknemer recht op een vergoeding van één bruto maandsalaris (zonder vakantietoeslag). Als je te laat aanzegt, heeft de werknemer recht op een aanzegvergoeding naar rato. De werknemer moet wel binnen twee maanden na afloop van het arbeidscontract deze vergoeding opeisen, anders vervalt het recht daarop.

03-04-2024

Flexibele arbeidsvoorwaarden, een mooie troef!

Lees verder
15-02-2024

Rouwverlof is maatwerk

Lees verder
11-12-2023

Eindejaarstips 2023

Lees verder
Blijf op de hoogte